Sprawdź, co jeść żeby szybko schudnąć

Chyba każdy, kto chce zrzucić zbędne kilogramy zastanawia się, co jeść żeby szybko schudnąć. Poza tym, że pewne produkty trzeba wyeliminować (przede wszystkim słodycze, słone przekąski i fast foody), pozostaje kwestia tego, jakie produkty włączyć do jadłospisu, aby schudnąć, ale nie czuć się wiecznie głodnym. Dlatego dziś przedstawiamy listę Twoich sprzymierzeńców w misji szybkie odchudzanie.

Produkty bogate w białko

Białko w żywności jest bardzo istotnym składnikiem, który ułatwia odchudzanie. Dzięki złożonej budowie jest długo trawione, co zapewnia uczucie sytości nawet na kilka godzin po posiłku. Dlatego do diety na szybkie odchudzanie warto włączyć:

  • chude białe mięso – indyk, kurczak,
  • ryby – szczególnie morskie tłuste, zawierające kwasy tłuszczowe omega-3,
  • jajka,
  • twaróg i/lub serek wiejski,
  • nasiona roślin strączkowych, m.in.: fasola, ciecierzyca, groch, soczewica.

Warzywa – pomoc w szybkim odchudzaniu

Warzywa to niemal najważniejsze produkty w każdej diecie ze względu na przeciwutleniaczy, zawartość witamin i składników mineralnych. Zawierają mało kalorii, a dużo wody i błonnika. Za najbardziej sycące uznaje się karczochy. Warzywa powinny być obecne przy każdym posiłku.

Owoce sycące

Owoce zawierają dużo cukrów prostych, dlatego nie można ich jeść bez ograniczeń. Nie znaczy to jednak, że nie należy ich spożywać wcale. Aby szybko schudnąć optymalna jest jedna porcja owoców w ciągu dnia. Najlepiej wybierać te sycące, czyli:

  • truskawki,
  • maliny,
  • wiśnie,
  • jeżyny,
  • borówki,
  • żurawina.

Zdrowe tłuszcze – należy je jeść, żeby szybko schudnąć

Szybkie odchudzanie wymaga ograniczenia węglowodanów i bazowania na produktach pełnoziarnistych – nie zapominaj o nich wybierając co jeść, żeby szybko schudnąć. Aby nie spowodować dużego deficytu kalorycznego, trzeba wprowadzić do jadłospisu zdrowe tłuszcze:

  • oliwę z oliwek,
  • olej lniany,
  • olej kokosowy,
  • orzechy,
  • pestki dyni i słonecznika,
  • awokado.

Ważne dodatki w skutecznym odchudzaniu

Ocet jabłkowy – jego regularne stosowanie w ilościach 15-30 ml/dziennie pozwala obniżyć kaloryczność posiłków o 200-300 kcal.
Papryczki chili – świeże papryczki chili są bogate w kapsaicynę, która powoduje zmniejszenie apetytu i wpływa na przyspieszenie metabolizmu.
Nasiona chia – łyżka nasion (ok. 10 g) zawiera aż 3,4 g błonnika. Dodanie tych nasion do owsianki czy jogurtu naturalnego wydłuża uczucie sytości i zmniejsza dalszy apetyt.

Dodaj komentarz